Botox

Botox hoort bij de spierrelaxantia of spierverslappers. De stof in Botox is het eiwit botuline-toxine A. Dit wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dysport is ook gebaseerd op dit eiwit. Het is echter anders van textuur, maar de essentie is dezelfde. Botox wordt vaker gebruikt om spasmen te verminderen en overmatig zweten tegen te gaan. Botox doet het nu erg goed als rimpelbestrijdingsmiddel. Een plaatselijke injectie is vaak voldoende en legt de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren als het ware lam. Hierdoor kunnen de spieren niet meer (onwillekeurig) samentrekken. De behandeling is het meest geschikt bij mimische rimpels: deze ontstaan door gezichtsuitdrukkingen (lachen en fronsen).

Botox Consult

Een kliniek gaat nooit zomaar over op de behandeling van Botox. Er wordt altijd bekeken of je geschikt bent voor de behandelingen, dit wordt bekeken in een intakegesprek. Dit kan gratis zijn maar het kan ook zijn dat hier een vergoeding tegenover staat, dat kun je vooraf bespreken. Je weet dan direct waar je aan toe bent, ook wordt er uitgelegd wat er gedaan gaat worden, wat de mogelijkheden zijn en wat de risico’s zijn. Je moet ook bedenken dat roken niet goed is voor en tijdens de behandelingen, daar moet je dan op tijd mee stoppen.

Botox Behandeling

Een behandeling duurt vaak niet langer dan een kwartier, zij gebeurt poliklinisch. Je wordt niet opgenomen en mag snel naar huis. De arts zal vragen een paar keer te lachen of te fronsen zodat hij weet waar hij moet behandelen. Je voelt bijna niets van de behandeling.

Na de Botox behandeling

Na de behandeling mag je weer meteen naar huis. De huid kan wat gezwollen of rood zijn, maar dat gaat vanzelf weg, vaak die dag nog. Soms wordt aangeraden dat de spieren veel gebruikt moeten worden na de behandeling. Van rusten is daarom ook geen sprake.

Resultaten van Botox

De resultaten zijn niet direct zichtbaar bij de Botox behandeling. Na drie tot vier dagen gaan de spieren verslappen en na twee weken kun je het resultaat bekijken. De huid is glad en rimpelloos waar hij is behandeld. Het effect kan drie tot zes maanden zichtbaar zijn en dan kun je een nieuwe injectie laten zetten. Bij regelmatig gebruik heb je ook langer resultaat.

Complicaties en risico’s van Botox

Sommige mensen vinden botox vergif, het is inderdaad giftig, maar de hoeveelheid van de stof is zo verdund en gezuiverd zodat het geen gevaar is voor de gezondheid. Er zijn vrijwel nooit ernstige complicaties na de behandeling. Het kan zijn dat er een kleine bloeduitstorting of een bultje komt omdat er een bloedvaatje is geraakt. Maar dit gebeurt niet vaak.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur, deze stof wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De huid wordt jong, stevig en soepel. Als je ouder wordt krijg je minder van deze stof en hierdoor krijg je een verslapte huid en dus rimpels. Als deze stof wordt ingespoten wordt het lichaam gestimuleerd om de stof aan te maken.

Inspuiting fillers

Als het over injectables gaat dan gaat het over een opvulmiddel voor rimpels. Dit wordt door injecties in de rimpels gespoten. Dit zijn fillers, ze worden gebruikt voor het opvullen van rimpels en plooien. Er bestaan verschillende soorten fillers en die hebben alle hun eigen eigenschappen. De arts kan daarom het beste adviseren welke fillers het beste bij je wensen passen. Je kunt ook de contouren gaan accentueren en het gelaat gaan verjongen met fillers.

Rimpelbehandeling

De rimpels in het gezicht kunnen behandeld worden met injecties. Collageen is een stof die dan vaak wordt gebruikt. Het is een eiwitachtige stof die in het bindweefsel en in het kraakbeen voor komt. Bij de fijne en oppervlakkige lijntjes wordt het vaak gebruikt, het nadeel is alleen de stof, deze wordt door het lichaam afgebroken en daarom is herhaling belangrijk. Mensen kunnen ook allergisch reageren op deze behandeling. Er kan ook gekozen worden voor botuline toxine, beter bekend onder de naam Botox. Het zorgt er voor dat de spieren worden verslapt en niet gebruikt kunnen worden (tijdelijk).De behandelingen met injecties zijn vrijwel pijnloos. Na de behandelingen is het slim om de huid te koelen met ijs. Maar als de huid rood en dik wordt moet je een arts waarschuwen omdat je een allergische reactie kunt hebben. Er zijn een aantal middelen afbreekbaar en dus niet permanent:
Botox, Visagel, Restylane, Dysport, Radiesse, Teosyal, Perlane en Sculptra.