Haartransplantatie

Er zijn altijd mensen die te maken krijgen met een permanente vorm van haaruitval. Dit kan vroeg of laat voorkomen, het kan zijn dat er kaalheid op gaat treden, alopecia androgenetica, dit is deels erfelijk bepaald. Mannen en vrouwen met een gevoeligheid voor het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) krijgen te maken met haarverlies. Haarzakjes worden nu aangetast en de haarwortels zullen af gaan sterven. De haaruitval begint vaak bij de kruin, het gewone haar wordt dan weer vervangen door donsharen en uiteindelijk vallen deze ook uit. Kaalheid kan tegenwoordig op veel manieren tegen worden gegaan. Haartransplantatie is de meest ingrijpende techniek. Er worden bij deze vorm van aanpak folliculaire units (haargroepjes van 1 tot 4 haren, met onderhuidse talgklier, spiertje en bindweefsel) uit een deel van het eigen hoofd gehaald, dit wordt gedaan op plaatsen waar geen haaruitval aanwezig is. Dit kan gezien worden als het donorgebied. De folliculaire units worden dan weer opgedeeld in micrografts, dat zijn twee tot drie haren en singlegrafts, dat is één haar. Dan worden er miniscule gaatjes gemaakt in het kale gebied waarnaar het haar moet worden getransplanteerd. Dit wordt ook wel het ontvangstgebied genoemd. Deze grafts worden geïmplanteerd in de gaatjes en dan kunnen nieuwe haren zich gaan ontwikkelen in het kale gebied. Bent u op zoek naar een goede kliniek? Kijk bij de haarkliniek voor haarimplantatie.

HaarStamcel Transplantatie

Bij HaarStamcel Transplantatie wordt niet de gehele folliculaire unit uit het donorgebied gehaald, het gaat over het wegnemen en implanteren van een deel al volstaat is om een of meerdere nieuwe haren te vormen. Het donorgebied en het ontvangstgebied worden zo minimaal mogelijk beschadigd omdat er kleine instrumenten gebruikt worden bij deze techniek. Omdat er niet zoveel schade aan wordt gericht, is de genezing ook erg snel. Er kan ook altijd worden gekozen voor BodyHair Transplant. Hierbij kunnen haren uit het onderbeen worden geïmplanteerd in de wenkbrauwen (bijvoorbeeld).

FUE techniek

De FUE techniek kan vergeleken worden met de HaarStamcel Transplantatie als het over de behandeling gaat. De folliculaire units één voor één uit het donorgebied weggehaald. De gehele units worden hier wel verwijderd en daar is een groter instrument voor nodig. Dan worden de folliculaire units geprepareerd tot micografts, twee tot drie haren en singlegrafts één haar. Dan worden er kleine gaatjes in het ontvangstgebied gemaakt, dan worden hier de grafts geïmplanteerd. Het genezen duurt hierbij wel wat langer omdat er grotere instrumenten gebruikt moeten worden. Echter zijn er nauwelijks littekens zichtbaar, ook al worden er grotere instrumenten gebruikt op sommige plaatsen.

FUT techniek

De operatie duurt langer omdat de folliculaire units bij de Haar Stamcel Transplantatie en de FUE techniek één voor één uit het donorgebied worden verwijderd, er kunnen hierdoor ook minder units worden geïmplanteerd dan bij bijvoorbeeld de FUT techniek. Bij deze techniek wordt er namelijk een stripje huid aan de achterzijde van het hoofd weggehaald. De folliculaire units worden uit de strip gehaald. De strip kan optimaal worden bekeken. De transplantatie is bij deze techniek ook een stuk sneller, er kunnen ook meer units geplaatst worden gedurende een behandeling. Er is echter ook een nadeel en dat is dat het stripje huid dat wordt verwijderd zorgt voor een stukje open wond en de huid moet daar worden gehecht. Het herstel is daarom bij de FUT techniek wel langer, na de haargroei is er echter niets meer te zien van deze ingreep.

Frechet extender

De haren worden bij diverse behandelingen getransplanteerd. Bij de Frechet -extender methode wordt het kalende gebied verkleind. De huid wordt dan opgerekt met de Frechet Extender. Dit is een soort elastiek dat onder de hoofdhuid rond de kalende plek wordt aangebracht, de behaarde huid kan zo rekken rond de kale plek. De overtollige kale huid wordt bij een volgende behandeling verwijderd en zo vult de uitgerekte behaarde huid de vrijgekomen plaats op. Op deze manier wordt het haar herverdeeld. Je kunt wel wat littekens zien maar deze kun je altijd weg laten werken, dit kan door een van de eerder genoemde haartransplantatie technieken. Deze behandeling heeft echter een groot voordeel en dat is dat er een hoge haardichtheid wordt waar gemaakt. Het kan daarom goed worden toegepast in situaties waarbij het kale gedeelte op het hoofd erg groot is. Deze techniek is ook geschikt voor mensen die relatief weinig transplanteerbare folliculaire units hebben.

Preventieve behandelingen

Je kunt last hebben van beginnende haaruitval of van diffuse haaruitval (dit is een vorm van haaruitval die gevormd wordt door stress, dieet, medicijngebruik, zwangerschap). Er kan dan worden gekozen voor een geschikte behandeling die niet zo ingrijpend is. Het gaat hierbij om preventieve behandelingen, ze hebben met name te maken met de bloedtoevoer naar de haarwortels. Er kunnen kleine prikjes in het hoofd orden gemaakt en dan kunnen hier vitaminen en mineralen dicht bij de haarwortels worden gespoten. De bloedsomloop wordt op deze manier gestimuleerd. De aanvoer van voedingsstoffen naar het haar wordt hierdoor ook verbeterd. Er kan ook worden gekozen voor galeatomie. Het kan zijn dat er een hard en dik vlies, de galea genoemd, aan de hoofdhuis vast zit, dan kan de voeding naar de haarwortels worden verminderd. Dit komt dan door de slechte doorbloeding van de hoofdhuid. Dit kan dan uiteindelijk haaruitval tot gevolg hebben. Er kan een kleine ingreep worden gedaan, de bloeddoorstroming naar de haarwortels wordt dan verbeterd. Deze behandeling wordt altijd gedaan als mensen hier zelf ook behoefte aan hebben. De arts kan aangeven wat de mogelijkheden zijn maar je kunt altijd zelf bekijken welke behandeling je zelf uit wilt laten voeren, er zijn namelijk veel behandelingen mogelijk om haaruitval aan te pakken.