Ooglidcorrectie

Mannen en vrouwen kunnen last hebben van verslapping van de huid van de bovenoogleden, maar ze kunnen ook last hebben van wallen onder de onderoogleden. Er kan dan een ooglidcorrectie plaatsvinden. De kosten worden niet vergoed, er is vaak geen medische noodzaak, als dit wel is wordt er vaak wel een deel vergoed. De verslapping van de bovenste oogleden kan er voor zorgen dat het gezichtsveld wordt beperkt en je minder kunt zien. Dan is een medische indicatie mogelijk. Soms zijn er mensen die deze aspecten zien als hinderlijk, het kan hen een vermoeide indruk geven, dan is een operatie mogelijk, de zogenoemde ooglidcorrectie. Het is een veelvoorkomende operatie, bijna alle patiƫnten zijn tevreden na de ingreep. Het kan onder plaatselijke verdoving, het resultaat is goed en er zijn maar weinig complicaties. De ooglidcorrectie is geen oplossing voor kraaienpootjes.

Ooglidcorrectie operatie

De operatie wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. Je krijgt een paar injecties in de oogleden met een heel dun naaldje, je voelt het bijna niet. Van de ingreep is vrijwel niets meer te zien. Bij de oogleden worden spierweefsel, huid en vet weggehaald, dit voel je niet door de verdoving, toch kan het verwijderen van de vetkwabjes soms een onaangenaam gevoel veroorzaken. De wondjes worden dichtgemaakt met hechtingen, die worden na een paar dagen, maximaal een week weggehaald. De oogleden worden dan afgeplakt met pleisterstroken die de wond steunen en een zwelling tegengaan. Na de ingreep moet je een uur in de kliniek blijven met een ijszak op de ogen. De operatie kan ook onder lichte narcose als je dat zou willen.

Na de ooglidcorrectie operatie

Na de operatie mag je naar huis. Vaak wordt het advies gegeven om onder begeleiding te gaan of met de taxi. Na de narcose als je die hebt gehad moet je toch nog even in het ziekenhuis blijven en zelf een auto besturen wordt niet aangeraden. Er wordt een controle gepland en na de controle worden de hechtingen en pleisters weggehaald. Je mag een week geen zware lichamelijke inspanningen doen en het resultaat is na ongeveer zes weken goed te zien.

Ooglidcorrectie Complicaties en risico’s

Na de ingreep zijn de oogleden vaak blauw en gezwollen, dit kan een week duren. De randen bij de ogen kunnen gevoelloos zijn en dat kan een paar maanden zo zijn. Maar ook dat hersteld vanzelf. Het litteken van het bovenooglid valt niet op. Het kan zijn dat de ogen niet altijd meteen dicht gedaan kunnen worden na de ingreep, maar ook dat trekt vanzelf bij. Er is echter geen garantie dat er volledige symmetrie ontstaat, er kunnen altijd kleine onvolkomenheden overblijven. Er kan eventueel een na correctie worden gedaan indien gewenst.