Afvallen

Als je wilt kun je afvallen, soms gaat het snel en soms duurt het even. Je kunt op een gezonde manier afvallen die wat langer duurt, maar je kunt ook op een ongezonde manier afvallen. Hoe kun je nu gezond afslanken met een gezond dieet maar waarbij je jezelf ook fit en gezond blijft voelen? Het is belangrijk dat als je af gaat vallen dat je gaat zorgen dat er netto meer energie verbruikt gaat worden, dan de energie die binnenkomt met de voeding die jij dagelijks eet. Het gaat hierbij dus om een goede balans, je zou kunnen kiezen voor minder eten, maar je kunt ook meer gaan bewegen, er is ook een combinatie mogelijk. Als je veel minder gaat eten en veel minder zou gaan sporten dan is de kans klein dat je af gaat vallen. Je moet het lang vol kunnen houden en als je niet gaat eten ga je toch honger krijgen. Het is daarom goed om te kijken naar een dieet dat goed gevolgd kan worden zonder dat het belemmeringen op gaat leveren in het dagelijkse leven. Je kunt eens gaan kijken naar de ongezonde gewoontes die je hebt, die kun je gaan veranderen. Als je blijvend af wilt gaan vallen moet je misschien ook het leefpatroon aan gaan passen, snel afvallen is namelijk niet gezond. Je gaat stapje voor stapje bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ga dan eerst eens de ongezonde gewoontes veranderen.

De voeding die we iedere dag innemen voldoet niet meer aan de normen. Er zijn verschillende factoren die hiervoor hebben gezorgd, te denken aan het transport en de landbouw technieken die nu worden gebruikt. De kwaliteit van de voeding is flink afgenomen. Onze evenwichtige voeding zorgt er niet voor dat we voorzien zijn van de noodzakelijke voedingsstoffen. Er zijn dus tekorten in onze voeding. Maar er zijn ook overschotten. Veel voedingstoffen zijn bewerkt en dat houdt in dat er veel suiker in zit, maar ook koolhydraten en verzadigde vetten, een beetje mag wel, maar teveel is niet goed voor het lichaam. De voeding is uit balans en dat zorgt dat er mensen zijn die kampen met overgewicht. Je denkt wellicht dat je gezond aan het eten bent, maar als je eens gaat kijken op de ingrediëntenlijst kom je het tegen: teveel suikers, dus niet goed. 70% van alle gezondheidsklachten die we hebben wordt door de voeding veroorzaakt, of de voeding hangt hier mee samen. Daarbij kunnen we denken aan een hoge bloeddruk, maagklachten, darmklachten, hoofdpijn, migraine, lusteloosheid, moe zijn, depressief zijn, gewrichtsklachten, allergieën. Maar ook de welvaartsziekten nemen toe, diabetes, hart- en vaatziekten en veel vormen van kanker komen steeds vaker terug. Dan zijn er nog de mensen die veel overgewicht hebben, dit komt steeds meer voor. 40% van de bevolking is te zwaar en ook steeds meer jonge kinderen zijn te zwaar. Doordat mensen lijden aan overgewicht is de kans ook groter dat zij andere klachten erbij gaan krijgen. Overgewicht is voor niemand goed daarom moet hier heel snel wat aan gedaan worden. Er kan een dieet gevolgd worden.

Een diëtist is iemand die gespecialiseerd is in voeding en onderzoekt het eetpatroon en -gedrag. De gezondheid kan altijd worden verbeterd als het eetpatroon wordt aangepast. Dan kan de voedingsdeskundige gaan kijken wat je het beste kunt eten, bijvoorbeeld als je ziek bent. Je krijgt altijd een persoonlijk beweegplan en een advies bij de samenstelling van je eigen maaltijden.

Wanneer heb je een voedingsadvies of diëtetiek nodig?

Het kan zijn dat je in een ziekenhuis wordt behandeld en dan kun je altijd een voedingsdeskundige spreken. Deze man of vrouw kan je dan gaan vertellen hoe je het beste met de ziekte om kunt gaan en hoe je sneller kunt herstellen na een operatie. Vaak krijg je ook voorlichting over een gezonde voeding en ook nog eens begeleiding bij een dieet. Je kunt een afspraak met een diëtist maken als je de eetgewoonten aan wilt pakken. Het kan zijn dat je af wilt vallen en dan is dat een geschikt persoon die je daarin advies kan geven.

Wat zijn de mogelijkheden bij een dieet of voedingsadvies?

Als je een advies wilt over je voedselpatroon en gewicht beheersing dan zijn er veel mogelijkheden. Je zou eerst naar de huisarts kunnen gaan en kunnen kijken wat de opties zijn. Maar een diëtist is ook een goede optie. Er zijn verschillende deskundigen op het gebied van voeding. Je hebt zelf de keuze wie je hierin kan ondersteunen en begeleiden, ze kunnen je allen adviseren.