Botoxbehandelingen voor medische doeleinden

Botox staat bekend als het medicijn dat veelvuldig in de cosmetische industrie gebruikt wordt om rimpels te laten verzwakken om zo een jongere en frissere uitstraling te bewerkstelligen. Echter wordt Botox steeds vaker voor medische doeleinde gebruikt en is voor veel patiënten een uitkomst.

Botox bij migraine

Migraine kan een hardnekkige aandoening zijn welke voor veel mensen soms onoplosbaar blijkt te zijn. Echter aan het einde van alle andere behandelingen wordt de toepassing van Botox vaak nog geprobeerd. Door het inspuiten van Botox wordt de kracht van sommige spieren verzwakt welke zorgen voor de constante hoofdpijnprikkels. Doordat bepaalde spieren minder actief worden zal het gelaat op specifieken plaatsen rust krijgen waardoor hoofdpijnprikkels afnemen. Omdat de werkingsduur van Botox tijdelijk is zal de behandeling om de 3 a 4 maanden herhaald moeten worden.

Botox bij overmatig transpireren

Iedereen zweet, dit is een normaal verschijnsel om het lichaam op de juiste temperatuur te houden. Echter kan het voor problemen zorgen als er op bepaald plek te veel zweetklieren actief zweet produceren. Een vaak voorkomende plek waar mensen last van overmatig transpireren hebben is onder de oksels. Kleine spanningen, schommelingen in de temperatuur of de stof van de kleding kunnen een trigger zijn waardoor iemand overmatig gaat transpireren. Door het injecteren van Botox op de plekken waar het overmatig transpireren plaats vindt, worden de zweetkliertjes in-actief waardoor op deze plekken het zweten gestopt wordt. De effectiviteit van deze behandeling is ongeveer 6 maanden. Daarna zal de behandeling weer herhaald moeten worden. Als de behandeling vaker uitgevoerd wordt zal de interval.

Tandenknarsen tegengaan met Botox

Vaak hebben mensen last van tandenknarsen terwijl ze slapen. Hierbij wordt ongecontroleerd enorme druk op tanden en kiezen gezet waardoor een knarsend geluid ontstaat. Het resultaat is dat tanden en kiezen beschadigd raken en soms afbreken.

Tandartsen kunnen de patient voorzien van een bitje waardoor de tanden beschermd worden. Soms is dit niet afdoende en sneuvelt het bitje door de enorme druk. Een behandeling met Botox kan de kracht in de spieren, die de druk veroorzaken, verzwakken. Hierbij wordt een hoeveelheid Botox geïnjecteerd die zorgt dat de patient niet meer teveel kracht kan uitoefenen op de kauwspieren, maar hier geen hinder ondervindt bij het normaal gebruik van de kauwspieren.

De behandeling is net als alle andere behandelingen met Botox tijdelijk en dient ongeveer elke 3 a 4 maanden gehaald te worden.

Botox als hulp bij depressieklachten

Het zal niet bovenaan het lijstje met behandelingen van depressieklachten staan, maar mag ook absoluut niet vergeten worden. Er zijn diverse studies gedaan en er lopen nog talloze studie welke aantonen dat Botox kan helpen bij het bestrijden van depressiesymptomen. De achterliggende gedachten is dat depressie kan ontstaan door teveel spanning in het gelaat. Door deze spieratractie te verlichten op specifieke plaatsen kan het ervoor zorgen dat de depressiesymptomen afnemen.

Vergoeding van medische behandelingen door de zorgverzekeraar

Niet alle medische Botoxbehandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoedt. Dit hangt van verschillende factoren af. De soort behandeling, de soort verzekering alsmede de zorgverzekeraar. Ook speelt de kliniek die de behandeling uitvoert een rol, sommige privé-klinieken leveren geen verzekerde zorg. Deze informatie is tot stand gekomen met de info van de website www.velvetclinics.nl