Buikwandcorrectie
Een buikwandcorrectie kan bij verschillende mensen voorkomen. Er wordt vaak gedacht dat vrouwen dit laten doen na een zwangerschap maar ook mannen maken hier geregeld gebruik van. De reden kan zijn dat ze veel gewicht hebben verloren en dat er daarom veel overtollige huid aanwezig is, maar het kan ook komen door de leeftijd. Mensen die voor een buikwandcorrectie kiezen zijn niet trots op hun lichaam en durven zich vaak niet bloot te laten zien of naar een zwembad te gaan, ze schamen zich. De verslapte huid kan na een correctie weer strak worden getrokken en men durft zich weer bloot te geven en zich in een zwembad te begeven. Mensen voelen zich na de ingreep weer prettig maar het is wel een zware ingreep. De opname in een ziekenhuis is hierbij wel van groot belang. Ook voordat je naar het ziekenhuis gaat moet je jezelf goed laten informeren, luister goed naar de gevaren en welke resultaten je kunt verwachten. Je kunt het beste aangeven wat je gaat verwachten van de ingreep, de arts kan dan precies vertellen wat hij hier aan kan doen en of dit ook het gewenste resultaat voor je op gaat leveren.
Buikwandcorrectie – consult
Als je in gesprek gaat met de chirurg dan kan er een uitgebreid onderzoek worden verricht, er wordt dan gekeken of dat je de operatie aan kunt, deze vindt namelijk plaats onder volledige narcose en dan is het belangrijk dat hart en longen goed functioneren. Soms verwachten mensen heel veel van de operatie, daarom is er ook altijd een gesprek voorafgaand aan de ingreep zodat duidelijk gemaakt kan worden wat er gedaan kan worden en welke resultaten dit op gaat leveren. De arts zal gaan kijken of dat je een geschikt persoon bent voor de operatie, dit wordt samen bekeken en hij zal je uitleggen wat er wel en niet kan, twijfel je daarna nog wat je moet doen? Denk dan eerst goed na en blijf met de arts praten over de beste oplossingen, samen kom je tot een oplossing en kun je het probleem aanpakken. Deze ingreep is niet geschikt om af te gaan vallen, vaak denken mensen dat ze de correctie kunnen laten doen en dat ze dan af kunnen vallen, maar zo werkt het niet. De kans op complicaties is dan erg groot. Ben je niet te zwaar maar wil je wel een beetje afvallen? Dan is het niet goed om de correctie nu uit te laten voeren, doe dit pas als je volledig op gewicht bent waar je aan wilt voldoen. Verder is het zo dat als je nog eens kinderen wilt je maar beter kunt wachten met de correctie. De kinderwens kan namelijk verkeerd aflopen als je de correctie hebt laten doen. Een medisch dossier wordt er sowieso gemaakt als je hier op gesprek gaat komen, je moet dan bedenken wat je wilt weten en eigenlijk moet je al een duidelijk toekomstbeeld hebben. Als je de correctie graag wilt, blij bent met je gewicht en geen kinderen meer wilt dan kan de correctie een goede kans van slagen hebben. Daarnaast is het een goede optie om daar eens over na te denken, want wil je die zware ingreep wel ondergaan? Als je alles op alles gaat zetten en de arts zegt dat je lichamelijk in staat bent voor de ingreep dan zou je deze keuze kunnen overwegen, maar laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden.
Buikwandcorrectie – de behandeling
Als je rookt is het belangrijk dat je gaat stoppen voordat je de behandeling ondergaat. Je moet ongeveer zes weken voordat je wordt opgenomen stoppen met roken en na de ingreep moet je het ook zes weken volhouden om niet te roken want de wonden moeten goed kunnen genezen. Ook een goede doorbloeding is belangrijk en de kans op complicaties verkleind pas als je echt niet gaat roken. Ook de wonden genezen sneller als je niet gaat roken. Er zijn artsen die de keuze maken om je te verdoven met een ruggenprik. Maar normaal gesproken wordt er toch gekozen voor volledige narcose. Dit is voor jezelf ook een stuk fijner, je maakt dan namelijk de operatie niet bewust mee. Als je alles bewust mee zou maken zou het voor een onprettige ervaring kunnen zorgen en het duurt lang. De ingreep duurt ongeveer twee uur en dan is het niet fijn als je de hele tijd wakker bent, je kunt dan namelijk alles meemaken en alles horen wat de artsen zeggen. De buikwand wordt los gemaakt van de onderliggende spieren. Hij maakt een grote horizontale incisie boven het schaambeen. Bij de navel wordt ook een inkeping gemaakt de huid daarboven kan dan strak worden getrokken. De navel gaat op deze manier niet van plaats veranderen maar zal gewoon blijven zitten. De huid die er teveel is wordt weggesneden en de arts trekt dan de resterende huid weer strak, dit wordt gedaan over de spierlaag. Het litteken is veelal zichtbaar onder de bikinilijn, hier is bewust voor gekozen. Na de operatie zijn er wel drains aanwezig die het vocht af moeten voeren, dit is een belangrijke keuze, op deze manier kan er namelijk worden gezorgd voor voldoende en een snellere genezing.
Buikwandcorrectie – na de behandeling
Als je een buikwandcorrectie hebt gehad moet je een of meerdere dagen in het ziekenhuis blijven. Het ligt er aan waar je het laat doen, maar ook hoe je op de ingreep hebt gereageerd. Na een paar dagen mogen de drains er uit en de hechtingen na een week of twee weken. Het kan zijn dat de buikspieren wat dikker zijn geworden, dan is het belangrijk dat je bedrust gaat houden, minimaal een dag. Het is belangrijk dat je sowieso rustig aan gaat doen, maar is de buik normaal? Dan mag je na de operatie al opstaan en kun je zelf bekijken hoever je al kunt lopen maar let op doe het rustig aan, de buikhuid moet namelijk goed kunnen genezen en hij moet vast gaan groeien aan de onderliggende buikwand. Dit kost tijd en daarom moet je niets gaan forceren. Neem daarom de tijd om het aan elkaar te kunnen laten groeien en neem liever wat teveel rust dan te weinig. Na acht weken kun je weer gewone activiteiten doen, gedurende de acht weken na de ingreep moet je jezelf rustig houden en veel taken laten liggen. Als je toch wat wilt doen moet je een corset dragen. Dit is ter ondersteuning.
Resultaten van Buikwandcorrectie
De huid is na de ingreep verkleurd en gezwollen, maar dat hoort bij de ingreep. Je merkt toch meteen verschil ook al ziet het er misschien tijdelijk niet mooi uit, de buik is namelijk meteen strakker en dat voel je ook. De zwellingen die er nu zijn en de bloeduitstortingen verdwijnen vanzelf. Het eindresultaat wordt dan langzaamaan zichtbaar. Het litteken zal een langere tijd rood blijven en zal ook stug en bobbelig aanvoelen. Dit is normaal en daarom moet je jezelf ook geen zorgen gaan maken. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar het wordt wel vlakker, het krijgt een andere kleur en het wordt soepeler. Je moet sowieso een hoop geduld hebben voordat je het litteken niet goed meer kunt zien, dit kan sowieso wel een of twee jaar duren. Zorg daarom dat je niet teveel eisen gaat stellen, maar rustig aan gaat doen en bekijkt wat de mogelijkheden zijn na de correctie. Stel je in op een goed herstel en blijf positief, het duurt gewoon even maar als je mooi wilt zijn heb je dit geduld vast en zeker.
Complicaties en risico’s van Buikwandcorrectie
Bij een buikwandcorrectie horen ook complicaties en risico’s. Bij een gewone operatie en narcose horen al risico’s en deze gelden ook hierbij. De huid op de onderbuik kan gevoelloos zijn, dit is vaak tijdelijk maar het kan ook terugkeren. De navel kan iets verschuiven, of een iets hogere schaamhaarlijn komt ook wel eens voor. Er kan ook sprake zijn van dog ears, dit is overtollige huid bij de heupen. Dit trekt vaak vanzelf weg, als dat niet is dan kan dit ook weer worden weggehaald. Aan de hand van een operatie kan veel gedaan worden, maar eerst maar eens goed herstellen en dan bekijken waar je last van blijft houden.
Bellylift
Als het gaat over belly lift dan wordt het vet dat extra in de buik zit verwijderd. Dit wordt gedaan door de vetcellen vloeibaar te maken. Ze kunnen zo eenvoudig uit het lichaam worden gezogen. Je wilt een liftend effect hebben en daarom wordt er gebruik gemaakt van een bipolair hoogfrequentieveld. De huid wordt hierdoor gestimuleerd om samen te gaan trekken. Dit kan een goed resultaat geven, maar je moet ook hiervoor de tijd nemen!