Facelift

Er zijn verschillende cosmetische behandelingen mogelijk, te denken aan lasertherapie, chemische peelings en Botox injectie, de rimpels kunnen zo eenvoudig worden behandeld. Tegen de zwaartekracht kunnen deze technieken echter niet zoveel. Het kan zijn dat de huid verslapt is, de contouren in het gezicht kunnen minder scherp worden en dan is een facelift een betere optie. Bij deze operatie worden de rimpels verwijderd en worden alle spier, vet en bindweefsel plaatsen onder de huid weer strak getrokken. De gelaatstrekken worden als het ware gelift, je ziet er dan weer frisser en ook jonger uit. Veel vrouwen kiezen voor deze methode zodat ze er weer een stuk beter uit gaan zien.

Facelift – consult

De facelift kan gezien worden als een vrij ingrijpende en intensieve ingreep. Normaal gesproken wordt er daarom ook altijd gekozen voor volledige narcose. Je kunt dit alleen doen als je in goede gezondheid bent. Dit wordt daarom vooraf beoordeeld door een arts. Er wordt eerst bekeken welke klachten iemand heeft en of dat deze verholpen kunnen worden met een facelift. Het eerste verkennende consult van de arts is daarom erg belangrijk. Hij kan vertellen wat er gedaan kan worden, wat de resultaten kunnen zijn en welke mogelijkheden er zoal zijn. Daarnaast worden er vragen gesteld over je medische geschiedenis. Een facelift kan niet alle rimpels laten verdwijnen. Deze methode heeft bij de mimiekrimpels bij de ogen, mond en op het voorhoofd niet zoveel effect. Hier zijn andere operaties of ingrepen nodig. Er kan gedacht worden aan een oogcorrectie, een wenkbrauwlift of een rimpel behandeling.

Als je gaat voor een klassieke facelift behandeling dan wordt hier ook het halsgebied in meegenomen, het gezicht en de hals blijven zo in ieder geval een geheel. Het beste resultaat kan bereikt worden bij diepe groeven tussen de neus en de mondhoeken, dit worden ook wel de nasolabiale plooien genoemd. Een uitgezakte huid aan de onderkaak, verzakte jukbeenderen, diepe rimpels en plooien in de wangen en bij losse huid en lijnen die teveel aan vet in de hals zitten kunnen ook goed worden behandeld met een facelift.

Een facelift is een vrij ingrijpende en intensieve plastische ingreep die in de meeste gevallen onder volledige narcose wordt uitgevoerd. Vanzelfsprekend kunt u die alleen ondergaan als u in goede gezondheid bent. Om dat te beoordelen en te achterhalen of uw klachten inderdaad te verhelpen zijn met een facelift, is het eerste verkennende consult met een plastische chirurg erg belangrijk. Hij of zij vertelt uitgebreid wat de behandeling inhoudt, licht u in over de verschillende mogelijkheden en technieken en informeert naar uw medische geschiedenis. Belangrijk om te weten is dat een facelift niet alle rimpels laat verdwijnen. Op mimiekrimpels rond de ogen, mond en op het voorhoofd heeft de procedure meestal weinig tot geen effect. Daarvoor zijn andere operaties of technieken nodig, zoals een wenkbrauwlift, oogcorrectie en diverse soorten rimpelhandelingen.
Bij een klassieke volledige facelift wordt ook het halsgebied meegenomen zodat gezicht en hals één geheel blijven vormen. Je neemt zelf altijd de beslissing, maar denk goed na wat je wilt gaan doen. Je moet niet na het eerste gesprek meteen een keuze maken, denk er eerst goed over na en bespreek de mogelijkheden, bij twijfel en bij vragen stel deze altijd, zodat je goed voorbereid aan de behandeling kan beginnen als je een facelift uit laat voeren.

Facelift – behandeling

De facelift vindt normaal gesproken onder volledige narcose plaats, de operatie kan drie tot vier uur duren en het is daarom ook een flinke ingreep. De huid wordt voor een groot deel losgemaakt van de onderlaag. Er wordt een inkeping gemaakt in de hals net onder de kin en er worden twee incisies gemaakt bij je gezicht. De onderhuidse weefsellaag (SMAS, staat voor Superficial Muscular Aponeurotic System) wordt eerst aangepakt. Hierin bevinden zich de spieren, zenuwen en bloedvaten. De losse huid wordt dan verdeeld over de onderlaag en deze wordt richting de oren gespannen. De overtollige huid wordt weggehaald, zodat de contouren van het gezicht en de hals hersteld kunnen worden.

Facelift – na de behandeling

Er wordt een drukverband aangebracht op het hele gelaat, deze moet een paar dagen blijven zitten. Vaak heb je last van veel wondvocht en dit kan aan de hand van de drains naar buiten. Deze mogen er vaak na een dag weer uit, het kan zijn dat je na een dag al naar huis mag, maar vaak dien je een nachtje te blijven. Je mag dan niet plat liggen, bukken en zwaar tillen. Het is belangrijk dat je niet gaat schrikken als het verband weg wordt gehaald, het gezicht is dan vaak bont en blauw maar ook gezwollen. Dit is echter maar tijdelijk en gaat vanzelf weg. Het is belangrijk dat je er rekening mee gaat houden dat je een week lang niet sociaal actief kunt zijn. De pijn na de ingreep valt mee en is goed te onderdrukken met pijnstillers. Na een of twee weken mogen de hechtingen er uit.

Resultaten van Facelift

Bij een facelift kun je niet direct zien wat het resultaat is, dit komt vanwege de verkleuringen en de zwellingen. Deze gaan na verloop van tijd weg, maar het duurt even voordat je het goede resultaat kunt bekijken, het ligt er maar net aan wat er behandeld is en hoe snel dat de huid weer gaat genezen. Binnen zes tot twaalf weken kun je normaal gesproken het resultaat bekijken. In de loop van de tijd vervagen de littekens, maar het verouderingsproces gaat door. Dit houdt in dat een facelift niet voor een blijvend resultaat kan zorgen. Maar je kunt er wel 10 tot 15 jaar jonger uit gaan zien door de facelift en dus kun je er ook van genieten. Na een periode kan het zijn dat je niet meer tevreden bent en dan kun je weer een nieuwe facelift uit laten voeren voor weer een nieuw resultaat.

Complicaties en risico’s van Facelift

Er zijn risico’s verbonden aan de facelift. Je hebt eerst een risico van de gewone narcose en je kunt je misselijk voelen als je wakker wordt. Maar je kunt ook last krijgen van wondinfecties, haarverlies of verschuiving van de haargrens, chronische pijn of gevoelloosheid. Mensen die roken hebben meer kans op flinke bijwerkingen, roken wordt daarom afgeraden bij een facelift, sowieso is het beter om helemaal niet te roken, ook al hoef je geen facelift te ondergaan.

Macs Lift

Als we ouder worden gaat onze huid verslappen, zeker in het gezicht. Het kan zijn dat je gaat kiezen voor een facelift. Zo kan de huid er weer jonger uit gaan zien, dit is echter wel een ingrijpende operatie. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor een MACS lift, deze wordt in Amerika ook wel de Swiftlift genoemd.

MACS-Lift

MACS lift betekent: Minimal Access Cranial Suspension lift. Dit is een nieuwe methode en duurt niet zo lang, een operatie duurt 2 uur en andere technieken duren vaak 5 tot 6 uur. Ze kan uitgevoerd worden onder lokale verdoving. Er ontstaan bij deze methode veel minder littekens, ook de hersteltijd is korter, namelijk maar 7 tot 14 dagen. Het is een veilige ingreep en minder ingrijpend. Het resultaat is hetzelfde als bij de facelift en dus ook bij deze methode ziet de huid er veel jonger uit.

Mini-Facelift

Bij de mini facelift gaat het om een operatie waar de plooien en de rimpels in de gezichtshuid worden strak getrokken. Dit wordt vaak samen gedaan met de dieper gelegen weefsellagen. Het kan zijn dat er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is, ook kunnen er dikke huidplooien ontstaan, dan is het het beste om een facelift te doen, zo kan ook de hals extra gelift worden. Bij een mini facelift wordt er een plastisch chirurg gevraagd de behandeling te doen, deze ingreep doet niets met de rimpels op het voorhoofd, rond de mond en bij de oogleden. Als je deze rimpels weg wilt hebben dan moet er een aparte behandeling gekozen worden.

S-lift

Bij een S lift gaat het over een facelift waarbij het voorhoofd en de hals niet worden behandeld. Het is een populaire behandeling, maar ook minder ingrijpend dan een volledige behandeling. Er worden twee incisies gemaakt bij de oorstreek, het onderhuidse weefsel wordt aangetrokken en weer vastgezet. Het herstellen is veel sneller gebeurd. Bij een S lift gaan de tekenen van het ouder worden uit het gezicht. De resultaten zijn fantastisch.

Voorhoofdslift

Er kan gekozen worden voor een (endoscopische) voorhoofdslift. Dit kan omdat voorhoofdshuid is verslapt of omdat er rimpels in het voorhoofd en kraaienpootjes naast de ogen zichtbaar worden. De wenkbrauwen kunnen ook gezakt zijn. Dit alles kan ervoor zorgen dat mensen niet tevreden zijn over hun uiterlijk en daarom kiezen zij voor behandeling.

Voorhoofdslift en andere behandelingen

Het is een goed te combineren behandeling met een facelift, halslift, mini lift en een ooglidcorrectie.

Voorhoofdslift de Operatie

De ingreep wordt altijd gedaan onder volledige narcose, maar plaatselijk is ook mogelijk. Na de behandeling mag je vaak weer naar huis, er wordt een snede bij het oor gemaakt, deze loopt onder de kruin, dan wordt de huid losgemaakt tot aan de wenkbrauwen. De huid die er teveel zit, wordt weggehaald en de wond wordt weer gehecht, nu maar wachten op genezing!

Voorhoofdslift na de Behandeling

Een hele week tot 12 dagen moet je rekening houden met bloeduitstortingen in de bovenoogleden. De zwelling is na twee weken vaak verdwenen, na vier weken is het echte resultaat pas goed zichtbaar.

Voorhoofdslift Mogelijke Risico’s en Complicaties

Bij een voorhoofdslift kunnen ook risico’s aanwezig zijn, dat is bij iedere operatie. Er zijn ook complicaties mogelijk, zoals een bloeduitstorting, slechte wondgenezing en een infectie. Het gevoel in je voorhoofd kan ook verminderd zijn voor een bepaalde tijd. De kans op complicaties is er wel, maar is niet groot.

Lipofilling

Lipofilling wordt ook lipostructuur genoemd, het eigen vet wordt naar andere delen van het lichaam verplaatst. Op een plaats wordt het vet afgezogen door kleine insteekopeningetjes. Hier wordt een zuigbuisje in gedaan. Het vet wordt bewerkt zodat het geschikt is om weer te gebruiken. Dit vet wordt gebruikt op een plaats waar het onderhuidse vetweefsel gering is. Dit wordt met name gedaan bij een lipvergroting. Het is een stuk prettiger om te kiezen voor injecties met lichaamseigen vet dan implantaten die gemaakt zijn in de medische industrie. Maar lipofilling kan ook ingezet worden in de strijd tegen rimpels. Ook bij gelaatsgroeven of lelijke contouren in het gezicht kan deze methode worden gebruikt. Het is een eenvoudige manier om contouren in het lichaam en het gezicht weer accenten te geven of om deze te verzwakken, afhankelijk van de wensen. Er moet daarom altijd goed gekeken worden naar de wensen van iemand zodat het beste resultaat bereikt kan worden.

Lipolyse

Lipolyse is geen middel voor gewichtsverlies. Het is een goede manier om kleine vetophopingen te doen verminderen, of te doen verdwijnen. De behandeling wordt gedaan bij die vetophopingen die door het dieet of sporten niet weg gaan. Deze actieve stof is phosphatidylcholine (lecithine), deze wordt gewonnen uit sojabonen en wordt door middel van kleine prikjes in de ongewenste vetophopingen gegeven. Dan gaat het over het enzym phosphatidylcholine, dit splitst het vet in kleine deeltjes en die worden door ons lichaam op een natuurlijke manier afgevoerd. Dit enzym wordt in de geneeskunde vaak ook gebruikt bij mensen met een gestoorde vetstofwisseling van de lever.

De behandeling met Lipolyse

Bij de behandeling geeft de arts meerdere onderhuidse injecties, meteen in het probleemgebied. De huid wordt door middel van crème verdoofd op gevoelige plaatsen, na de behandeling dus na een half uur kun je weer dingen gaan doen. De bijwerkingen zijn roodheid, blauwe plekken en een beurs gevoel. Ook een branderig gevoel hoort er bij na het aanraken en een kans op zwelling is aanwezig. Na een paar dagen, maximaal een week, zijn de meeste bijwerkingen weg. Een zwelling kan echter wel wat langer aanhouden.

Het resultaat van Lipolyse

Na de Lipolyse behandeling gaat het vet zich langzaam oplossen, het wordt door je lichaam zelf afgevoerd. Het voordeel is dat het vet gelijkmatig wordt afgevoerd. Het effect kun je na twee maanden goed beoordelen. De hoeveelheid behandelingen wordt met de arts besproken en is afhankelijk van de locatie en de grootte van het gebied dat behandeld moet worden. Vaak zijn 1 tot 4 behandelingen genoeg en is er een interval van 6-8 weken per behandeling om een goed resultaat te bereiken. Het voordeel van de behandeling is dat het resultaat blijvend is. 80% van de mensen die dit hebben gekozen zijn tevreden en slechts bij 3-5% van de mensen heeft de behandeling geen of weinig effect.