Hernia

Wat is het?

Een hernia is een breuk of een uitpuiling, zo wordt het dan ook letterlijk genoemd. In Nederland hebben ieder jaar veel mensen last van een hernia, mensen met een instabiele rug of mensen die de rug op een verkeerde manier hebben belast blijven zitten met rugklachten, ze willen er graag vanaf, maar er is niet altijd een eenvoudige manier voor. Als je wilt weten wat een hernia is, is het belangrijk om eerst wat meer te weten over de wervelkolom. Deze bestaat namelijk uit wervels en tussenwervelschijven. Deze worden allemaal bij elkaar gehouden door pezen, spieren en banden. Er kan dan een uitstulping gaan ontstaan bij een tussenwervelschijf, dit wordt dan een hernia genoemd. Deze kan op de zenuwbaan drukken en dat betekent dat er veel pijn is. Deze kan uitstralen naar de billen, benen en soms naar de voeten.

Oorzaak

De slijtage van de tussenwervelschijf is een belangrijke oorzaak bij de hernia. De helft van de mensen boven de 50 kunnen dit als oorzaak noemen. Het kan ook zijn dat een hernia geen klachten geeft, het hoort namelijk bij het ouder worden. De oorzaak van de klachten is niet altijd duidelijk, het kan zijn dat mensen zwaar tillen dan daardoor rugklachten krijgen, maar hierdoor kun je geen hernia krijgen. Als mensen echt klachten hebben dan zijn ze vaak tussen de 25 en de 50 jaar. Het is daarom belangrijk om niet te zwaar te tillen en op de juiste manier te tillen om je rug te sparen, ook gunstig voor het ouder worden.

Symptomen

Als je een hernia hebt hoef je niet altijd hernia klachten te hebben. Als je klachten hebt kan het zijn dat je last hebt van uitstralende pijn naar je been, billen en soms ook naar je voeten. Het kan zijn dat de hernia op de zenuwbaan drukt en dan is het zo dat er verlammingsverschijnselen in een of meer spieren kan ontstaan. De huid voelt op die plaatsen dof aan. De hernia kan zich in de onderrug bevinden, maar de pijn kan ook op andere plaatsen zitten. Als je moet persen, niezen of hoesten dan kan de pijn wel erger worden. De druk op de wervelkolom wordt op dat moment verhoogd en daarom krijgt iemand meer pijn.