Ooglaseren

Het is belangrijk dat we goed kunnen zien, als het zien achter uit gaat en we kunnen niet alles meer goed zien dan kan voor oog laseren worden gekozen. Er zijn veel oogbehandelingen mogelijk, staar kan ook worden behandeld. Het kan zijn dat je geen bril of lenzen meer wilt dragen, dan zijn er diverse behandelingen mogelijk, te denken aan LASIK en PRK. Als oog laseren geen optie is dan kan er gekozen worden voor lensimplantatie. Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Refractiechirurgie

Alle behandelingen die tot doel hebben om de afhankelijkheid van bril of contactlenzen te verkleinen of op te heffen vallen onder de naam Refractiechirurgie. De behandeling die het beste bij je past wordt door de arts gekozen.

WaveFront

Deze methode is een nieuwe aanvulling op de ooglaserbehandelmethode LASIK en LASEK. De helft van de mensen die een bril of lenzen draagt heeft naast de gewone afwijkingen ook fijnere afwijkingen, ook wel de aberraties van de hogere orde genoemd. De WaveFront technologie wordt ook wel custom ablation of gepersonaliseerde laserbehandeling genoemd, hiermee kunnen de afwijkingen worden aangepakt. Het is geschikt voor:
– bijziendheid tot -7.00 dioptrieën
– verziendheid tot +3.00 dioptrieën
– cilinderafwijking tot 3.00 dioptrieën

De behandeling wordt vaak gedaan als aanvulling op de INTRALASIK, Femtosecond, LASIK- of de LASEK/PRK-methode. Het is echter ook een goede oplossing voor te wijde pupillen in het donker of nachtblindheid.

Epi-Lasik ooglaseren

Bij de Epi-Lasik (epilasik) ooglasermethode wordt het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies, epitheel, losgemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van alcohol. Het laagje groeit binnen een week terug, het proces van genezen is een stuk sneller dan bij de Lasek/Prk behandeling. Het is geschikt voor mensen met droge ogen en mensen met een dun hoornvlies.

Intralase

De Intralase Lasik staat ook bekend als ooglaseren zonder mes, femtosecond of intralasik methode. Het is een behandeling die correcties uit kan voeren. Het is slechts een stap van een ooglaserbehandeling, de behandeling bestaat uit twee stappen:
– Lasek – Prk oog laseren: Het epitheellaagje wordt losgeweekt en daarna vindt het laseren plaats.
– Lasik oog laseren: Er wordt met een speciaal mesje een hoornvliesflapje gemaakt, dit wordt omgeklapt en er wordt een correctie uitgevoerd. Het flapje wordt dan weer terug geklapt.

Intralase Lasik – femtosecond ooglaseren

Bij de Intralase Lasik ooglaserbehandeling wordt er een laserapparaat (Intralase) gebruikt. Er wordt dan een hoornvliesflapje gemaakt en daarna vindt de correctie plaats. Het wordt terug geklapt en er zijn al 700.000 mensen wereldwijd geholpen met deze behandelingen. 25% van de LASIK behandelingen in de VS wordt uitgevoerd met IntraLase. In Nederland zijn er nog niet zoveel klinieken, die deze behandeling uitvoeren, het aanschaffen ligt namelijk rond de 500.000 euro.

Lasek ooglaseren

Bij deze methode wordt het bovenste laagje van het hoornvlies met alcohol losgeweekt. Het epitheel wordt na het losweken opzij geschoven, het hoornvlies wordt met de laser behandeld. Het laseren gaat precies op dezelfde manier als bij de LASIK methode. Het losgeweekte epitheel wordt terug gezet, het oog wordt bedekt met een zachte lens. Het oog kan een tot twee dagen pijnlijk zijn, soms kan de pijn ook langer duren maar hier zijn pijnstillers voor. Na twee tot drie dagen is het oppervlakkige deel vaak al genezen.

Herstel Lasek ooglaserbehandeling

Het herstel duurt wat langer, de eerste week zie je niet zo goed, het kan vier tot zes maanden duren voordat het echt genezen is. Het is een behandeling die geschikt is voor -7.00 dpt en voor mensen die droge ogen hebben.

Lasik Ooglaseren

De methode is erg populair, wereldwijd. In de VS zijn al meer dan twee miljoen mensen behandeld met de LASIK methode. Het is pijnloos en het herstel duurt niet lang.

Lasik – de behandeling

Bij de ooglaserbehandeling wordt het oog verdoofd en er wordt met een speciaal mesje een hoornvliesflapje gemaakt. Dit wordt omgeklapt en het onderliggende hoornvlies wordt met de laser behandeld. Er wordt gezorgd voor een kromming van het hoornvlies door de laser, de lichtstralen gaan met een juiste sterkte naar het netvlies. Het bovenste laagje van het hoornvlies wordt teruggezet na de behandeling. De dag na de ingreep zie je al weer scherp, maar het echte herstel duurt 2 weken.

De Lasik ooglaserbehandeling is geschikt voor de volgende situaties:
– Sterktes tussen de +6.00 en -6.00
– Sterktes tot +4.00 dpt
– Bijziendheid (min-glazen)
– Sterktes tot -10.00 dpt
– Astigmatisme (cilindrische afwijkingen)
– Verziendheid (plus-glazen)

PRK

De afkorting PRK wil zeggen Photorefractive Keratectom, deze behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. De PRK-methode is de eerste laserbehandeling die uitgevoerd werd om minder afhankelijk te zijn lenzen of van de bril.

Lasek versus PRK

De PRK behandeling zorgt er voor dat het epitheel helemaal wordt verwijderd. Na het verwijderen wordt het epitheel met de Excimerlaser gecorrigeerd. Dan wordt er een zalf aangebracht of worden er oogdruppels gegeven. Het hoornvlies wordt afgedekt met een beschermende bandage contactlens. Het oog kan nu een tot twee dagen pijn doen, er worden pijnstillers mee gegeven.

Herstel na PRK ooglaserbehandeling

De PRK ooglaserbehandeling kan snel worden uitgevoerd en het herstel is twee tot drie dagen. Het oog kan wat stroef aanvoelen, je kunt een zonnebril en pijnstilling gebruiken om de klachten te verminderen. Om weer volledig te kunnen zien moet je wat meer geduld hebben dit kan vier tot zes maanden duren.

Zypotix

Zypotix staat ook wel bekend als WaveFront-methode. Dit is de nieuwste aanvulling op de bestaande conventionele behandelmethoden, te denken aan LASIK en PRK. De helft van de mensen met een bril of met lenzen heeft naast de gewone refractieafwijking last van bijziendheid of verziendheid, er kan ook een fijnere afwijking zijn, deze worden ook wel de aberraties van de hogere orde genoemd. Met de WaveFront-technologie kunnen deze afwijkingen beter worden gecorrigeerd. Het is mogelijk om nog beter te kunnen zien na de ingreep dan met een bril of lenzen. Er kan een hele wereld voor je open gaan na deze behandeling. De behandeling is geschikt voor:
– Bijziendheid tot -7.00 dioptrieën
– Verziendheid tot +3.00 dioptrieën
– Cilinderafwijking tot 3.00 dioptrieën.