Overmatig transpireren

Overmatig zweten – Hyperhidrosis

Het overmatig transpireren wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Je gaat dan continu zweten of aanvalsgewijs zweten. Dit komt voornamelijk voor in de oksels, de handpalmen of onder de voetzolen. De klachten beginnen vaak bij mensen tussen de 10 en 20 jaar. Deze klachten kunnen dan tientallen jaren aanhouden. Bij sommige mensen is het vanaf de geboorte aanwezig, zij zijn als het ware de hele dag nat, dit kan leiden tot problemen met kleding maar ook met het werken. Als je gereedschap vast moet houden en je hebt natte, klamme handen dan is dat geen pretje en gaat het werken niet goed.

Wanneer sprake van overmatig zweten

Als je overmatig gaan zweten dan houdt dit in dat je dagelijks veel moet zweten, je leven wordt hierdoor beïnvloed, het kan je belemmeren met werken en met je sociale contacten. Het zweten kan even stoppen vanwege de rust, spanning of door concentratie. De prikkel om te gaan zweten wordt waarschijnlijk in de hersenen veroorzaakt, het gaat hierbij over een erfelijke aanleg.

Vormen van Overmatig Transpireren – Hyperhidrosis

Je kunt het overmatig transpireren onderscheiden in een aantal vormen, deze hebben zo hun eigen kenmerken:
– Primaire hyperhidrosis, hierbij gaat het om de vorm die erg veel voor komt en niet vanzelf over kan gaan. De oorzaak is niet bekend en de locaties waar het zweten voornamelijk voor komt is bij de voeten, de handen, het gezicht en de oksels.
– Secundaire hyperhidrosis, de klachten die bij deze vorm worden veroorzaakt komen door een onderliggende ziekte of een gematigde of slechte gezondheidstoestand, hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van bepaalde medicijnen, een schildklier die te hard aan het werken is, tuberculose, vetzucht, sarcoïdose, kwaadaardige aandoeningen, hormoonbehandelingen, overgang (menopauze) en psychiatrische ziekten.

Behandelmogelijkheden van Overmatig Zweten

Het overmatig zweten is geen pretje en veel mensen willen hier dan ook graag vanaf. Er kan gekozen worden voor Botox/ Dysport. Tijdens de eerste afspraak wordt er gesproken over wat er gedaan kan worden en of dat het primair of secundair veroorzaakt wordt.

Behandelmogelijkheden bij Primaire Hyperhidrosis

Het kan operatief en niet operatief worden aangepakt. Als je niet geopereerd wilt worden voor overmatig zweten dan kun je de keuze maken voor Botox / Dysport. Deze stof gaat er voor zorgen dat de zweetklieren verlamd worden en deze werken dan niet meer. Er zijn ook medicijnen die er voor zorgen dat het zweten minder wordt, deze worden vaak gecombineerd met een speciaal dieet. Je kunt ook effectieve deodorant gaan gebruiken, dit kan speciale deodorant zijn waar je niet zomaar voor naar de winkel kunt gaan. Maar als je klachten van overmatig zweten erg zijn dan is het sowieso verstandig om een arts te raadplegen zodat je samen kunt kijken naar de oplossingen. Je kunt ook kiezen voor Iontoforese. Er wordt dan een apparaat gebruikt dat met zwakstroom en zoutwater aan de slag gaat. Het zoute water zorgt er voor dat de elektrische stroom door de spieren wordt geleid, waardoor de zweetklieren worden afgesloten. Deze behandeling kan drie keer per week gedaan worden en zou normaal gesproken voldoende moeten zijn, je kunt de behandeling thuis laten uitvoeren.
Maar werkt dit niet en wil je toch van het overmatig transpireren af dan kun je de keuze maken om jezelf te laren opereren.

Thoracoscopische sympathectomie is een optie die je dan kunt overwegen, bij mensen die overmatig zweten is deze behandeling succesvol gebleken voor 98% (zweten bij de handen en oksels). De ingreep wordt klinisch gedaan, je moet dan een nacht in het ziekenhuis blijven. Er kan altijd worden gekeken of dat de operatie voor jou een goede methode zou zijn, maar je kunt ook de andere niet operatieve aspecten eens proberen en komt daar niets uit dan kun je een operatie alsnog overwegen.

Behandelmogelijkheden bij Secundaire Hyperhidrosis

De aandoeningen die het overmatig zweten veroorzaken moeten eerst worden aangepakt. Er zijn dan een aantal aspecten waar aan gewerkt moet worden.