Staar

Een andere naam voor staar is cataract, het is een vertroebeling van de ooglens. Als men ouder wordt kan de ooglens minder helder worden, het beeld wordt wazig, je kunt ook doffer gaan zien of dubbel kijken. Dit wordt staar genoemd, als je ouder wordt kun je hier mee te maken krijgen, maar niet iedereen krijgt er dusdanig mee te maken dat het hinderlijk is.

Verschillende vormen van staar

Staar is er in verschillende vormen.
– Jeugdstaar, deze vorm komt voor in de jeugd en is door een ziekte ontstaan. Het kan zijn dat het komt door een ongeval waarbij het oog is beschadigd.
– Ouderdomsstaar, dit is de meest voorkomende vorm. Het hoort namelijk bij het ouder worden, dit komt voor vanaf het 45e jaar. Vanaf dat moment kan de ooglens troebel gaan worden. Vanaf de veertig jaar wordt het aangeraden om de ooglens te laten onderzoeken zodat staar op tijd ontdekt kan worden en er wat aan gedaan kan worden.

Verziendheid

Bij verziendheid gaat het over een oogafwijking waarbij mensen de voorwerpen van dichtbij niet meer scherp kunnen zien. Je wilt de dichtbij gelegen voorwerpen weer dicht op het netvlies proberen te krijgen, de ooglens wordt dan geaccommodeerd, dit kan vermoeiend zijn en hoofdpijn veroorzaken. Het kan aangepakt worden met een lasertechniek.