Startend saunabezoeker? Dit kun je verwachten!

Stel je voor: je wint saunakaartjes in een loterij. Of je krijgt ze van goede vrienden, waar je absoluut niet voor kunt bedanken. Of je ontvangt ze bij een bepaald bedrag aan boodschappen. Misschien zie je het idee van een saunabezoek wel zitten, misschien ook wel helemaal niet. Een saunabezoek is in vele opzichten geweldig! Toch is het niet als een bezoekje aan de dierentuin. Het is handig om met een aantal zaken rekening te houden als je een sauna aanbieding hebt gevonden.

De temperaturen zijn inderdaad heet

Zoals de namen ‘warmtebron’, ‘stoomcabine’ en ‘hitteplek’ al verraden; in de sauna is het warm. Het is echter niet overal zweetachtig heet, je kunt in menigeen sauna gebruik maken van talloze zwembaden, zowel warm als koud. Daarnaast heeft die warmte een behoorlijke impact op je lijf. Als je koorts hebt, medicijnen gebruikt en/of op een andere manier warmtegevoelig bent, is het belangrijk om je saunamoment goed te overwegen. Een belangrijke vuistregel bij saunabezoek is dat het nooit als ‘moeten’ mag voelen (al móét je de sauna natuurlijk wel een keer een kans geven ;)) – de sauna draait immers om ontspanning.

Wat neem je mee?

Naar de sauna hoef je in principe weinig mee te nemen. Het overgrote deel van de saunadagen is ontspannen zonder kleren. Dan hoef je weinig mee te nemen. Neem in ieder geval altijd je eigen slippers, badhanddoek en een badjas mee. De ruimtes waarin je eten en drinken kunt nuttigen, zijn álleen geopend voor geklede bezoekers. Vaak kun je tegen betaling een badjas krijgen, maar je eigen spullen is toch fijner – en voordeliger. Datzelfde geldt voor een badhanddoek en slippers. Zie je ruimtes vol naakte mensen niet zitten? Dan kun je gebruik maken van de badpakdagen. Dan moet je naast de bovenstaande spullen ook badkleding meenemen (want die kun je vaak niet kopen bij de sauna zelf). Plan je bezoek dus nauwkeurig!

Failing to plan is planning to fail

De bovenstaande quote is misschien wat zwaar, maar plannen is zeker belangrijk. Zoals ook in de vorige alinea besproken, is het plannen van je saunabezoek echt van toegevoegde waarde. Vooral als je voor de eerste keer naar de sauna gaat; dan wil je zorgen dat je het meeste uit je dag haalt en dat de dag vooral ontspannend is! Bekijk de website van de sauna die je gaat bezoeken, bestudeer de plattegrond en stel voor jezelf op wat je sowieso wilt doen tijdens je bezoek. Daarnaast kun je ook bij veel sauna’s een rondleiding plannen (rondleiding buiten de sauna-uren, uiteraard). Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je uitkiezen wat je graag tijdens je bezoek wilt doen. Of je nou wilt gaan zwemmen, naar de massageruimte wilt of flink wilt gaan zweten in de stoomcabine; de mogelijkheden zijn er.

Geniet!

Is een saunabezoek dan echt een uitgeplant begrip? Nee, eigenlijk niet. Het draait vooral om het ontspannende aspect. En met een planning kun je ervoor zorgen, dat je eerste bezoek niet door spanning een onprettige ervaring wordt. Dus, plan je bezoek, neem een vriend of vriendin mee en zet je gedachten op nul. Tijd om te relaxen! Dit is even Qualitytime voor jezelf.